Σταφίδα

Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα

a
Το superfood …αλά ελληνικά

Ένα από τα πιο σπουδαία δώρα της φύσης στον άνθρωπο. Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα «Σταφις», με το πλήθος των πολύτιμων συστατικών, τις μοναδικές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την υπέροχη, γλυκιά και φρουτώδη γεύση της, αποτελεί σήμερα μια μοναδική, αποκλειστικά ελληνική υπερτροφή. Πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πρεβιοτικά, συμβάλλει ευεργετικά στην καλή και εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, προσφέροντας ενέργεια και ευεξία.

Στους δικούς μας ιδιόκτητους αμπελώνες, στην περιοχή του Αιγίου, το πλούσιο φως και ο δροσερός θαλασσινός αέρας, «σμιλεύουν» με το χάδι τους τον καρπό, χαρίζοντάς του πλούσια, γεμάτη και κρουστή σάρκα. Ο καρπός συλλέγεται παραδοσιακά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που ονομάζονται αλώνια και αποξηραίνεται κάτω από τον δυνατό αυγουστιάτικο ήλιο, για περίπου 12 ημέρες. Στη συνέχεια διαχωρίζεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα και αφού πλυθεί και γίνει απομίσχωση, συσκευάζεται άμεσα και με μέγιστη ασφάλεια, διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση και τα ευεργετικά ωφέλιμα συστατικά του.

Ιδιαίτερα δημοφιλής ήδη από την αρχαιότητα, τόσο για την υπέροχη γεύση της όσο και για το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της και το άρωμά της, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα έπαιξε, κατά τον 19οαιώνα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Στην περιοχή του Αιγίου, τα βαπόρια συνωστίζονταν στο λιμάνι, προκειμένου να φορτώσουν το δημοφιλές προϊόν, με προορισμό σχεδόν όλες τις χώρες του εξωτερικού. Ένα προϊόν που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα σπουδαίο εξαγωγικό ελληνικό προϊόν.

Σήμερα, ενταγμένη στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος και αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο για την αδιαμφησβήτητη συμβολή της στην ανθρώπινη υγεία, αποτελεί ένα θησαυρό υψηλής διατροφικής αξίας και φυσικά ένα απολαυστικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε δραστηριότητα. Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη (35% κ.β.). Η φρουκτόζη έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ταχύτητα που ανεβαίνει το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωση τροφών) έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα, γενικά, έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (αναφέρεται από 55-63), που την κάνει κατάλληλη για κατανάλωση από άτομα με πρόβλημα υψηλού σακχάρου ή και διαβήτη στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.